Media Design "Detector Marker" based on STEM with Dragon Fruit Peel Extract for Detectionof Formaldehyde Additives at School in Agroecosystem Zone
Abstract
The use of prohibited food additives such as formalin is still often found, especially in the school environment. In fact, based on the 2012 Minister of Health Regulation No. 033, formalin is prohibited as a food additive. This phenomenon requires people to be quite observant in choosing food tools. In addition, many people think that the formalin content test can only be done through the laboratory, the formalin test can also be done by a simple reagent containing anthocyanin on dragon fruit skin. So, the researchers designed a simple STEAM-based media with a natural formaldehyde-detecting ingredient, namely red dragon fruit peel extract. This design is divided into two parts, namely the design of simple steam-based media and the manufacture of natural dragon fruit peel extract to detect the content of formaldehyde additives in food. The design was carried out by Grade VIII students at SMP Negeri 6 Jember. The final tool produced is a detector marker.
References
Anggraweni, I., & Sari, D. M. (2022). Uji Organoleptik Dan Analisis Kandungan Kimia Pada Mie Kering dari Tepung Kulit Buah Naga Merah dan Tepung Kacang Merah. 4(2).
Ayun, Q. (2022). Optimasi Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Costaricensis) untuk Mendapatkan Kadar Antosianin Maksimal.
Claudia, S., Suhada, A., & Hamdani, A. S. (2022). Analisis Kandungan Boraks dan Formalin pada Kerupuk Kulit Sapi yang Dialatsi di Wilayah Seganteng Kota Mataram Nusa Tenggara Barat. 6(1).
Dewi, S. (2019). Identifikasi Formalin pada Makanan Menggunakan Ekstrak Kulit Buah Naga. Jurnal Nasional Ilmu Kesehatan, 02(01).
Enjelina, W., & Erda, Z. (2022). Bahan Organik Rumah Tangga sebagai Pendeteksi Formalin pada Makanan. Galenical : Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan Mahasiswa Malikussaleh, 1(4), 102. Https://Doi.Org/10.29103/Jkkmm.V1i4.9257
Faoziyah, A. R., Agustina, L. T., & Wijaya, T. H. (2019). Analisis Kandungan Boraks dan Formalin pada Bakso dan Cilok di Wilayah Cilacap Kota. Jurnal Ilmiah Kefarmasian.
Gibtiah, G. (2019). Perlindungan Hukum Terhadap Konsumen atas Penggunaan Bahan Formalin pada Makanan dalam Perspektif Hukum Islam. Nurani: Jurnal Kajian Syari’ah Dan Masyarakat, 19(1), 49–62. Https://Doi.Org/10.19109/Nurani.V19i1.2721
Hayat, F. (2022). Analisis Faktor Penggunaan Formalin pada Pedagang Tahu di Pasar Tradisional Kota Serang.
Indriastuti, D. (2022). Pelatihan Pengenalan Zat Berbahaya Formalin pada Ikan Konsumsi. 03(01).
Inggrid Ayu Amala, & Yushardi, Y. (2022). Analisis Literasi Sains dan Kemampuan Pemecahan Masalah Siswa SMP pada Materi Zat Aditif dan Zat Adiktif. Jurnal Pendidikan MIPA, 12(2), 373–378. Https://Doi.Org/10.37630/Jpm.V12i2.610
Irwansyah, F. S., Meisani, R., Santika Nugraha, M. Y., Zuhra, N., Aisyah, R., & Suhada, I. (2022). Pendampingan Penggunaan Zat Aditif Berbasis Eksperimen untuk Meningkatkan Kesadaran Pola Hidup Sehat di Jawa Barat. Al-Khidmat, 5(1), 39–47. Https://Doi.Org/10.15575/Jak.V5i1.17565
Karyantina, M., & Mustofa, A. (2022). Peningkatan Pemahanan Siswa dalam Mendeteksi Kandungan Formalin pada Makanan. Jurnal Masyarakat Mandir, 06(02).
Kusuma Dewi, L. B. (2019). Aplikasi Deteksi Boraks, Formalin dan Rodamin B Menggunakan Bahan Yang Mudah didapat, Disosialisasikan pada Siswa SMPN 1 Jonggat Kabupaten Lombok Tengah. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo, 1(1), 41. Https://Doi.Org/10.32807/Jpms.V1i1.457
Lestari, D., Dewi, M., Ningsih, S. C., & Hidayati, H. (2021). Identifikasi Boraks pada Pentol Bakso yang di Kelurahan Air Hitam dengan Pereaksi Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyhizus). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia, 3(1), 58–64. Https://Doi.Org/10.33759/Jrki.V3i1.125
Mu’minah, I. H. (2020). Implementasi STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts And Mathematics) Dalam Pembelajaran Abad 2. 5.
Noorrela, L., & Munggaran, I. P. (2021). Analisa Kualitatif Formalin pada Sampel Ikan Asin di Pasar Sederhana Kota Bandung. Food Scientia : Journal Of Food Science And Technology, 1(1), 49–57. Https://Doi.Org/10.33830/Fsj.V1i1.1332.2021
Pangabean, N. H., & Danis, A. (2020). Desain Pengembangan Bahan Ajar Berbasis Sains. Yayasan Kita Menulis.
Puspadewi, K. R., Wulandari, I. G. A. P. A. W., Paraniti, A. A. I., & Safitri, N. K. (2022). Eksplorasi STEAM pada Sarana Upakara Tumpeng Kering. Jurnal Derivat: Jurnal Matematika Dan Pendidikan Matematika, 9(2), 236–245. Https://Doi.Org/10.31316/Jderivat.V9i2.3869
Rahmawati, J., & Aji, M. (2022). Identifikasi Boraks Menggunakan Carbon Nanodots Dari Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus). 11(02).
Rantesalu, A. (2022). Pengaruh Pemberian Ekstrak Kulit Pisang Untuk Mendeteksi Adanya Formalin Pada Tahu.
Ristiani, R., & Nuha, U. (2022). Pengaruh Model Discovery Learning pada Materi Zat Aditif Dan Zat Adiktif Terhadap Kemampuan Berpikir Kritis Dan Hasil Belajar Siswa SMP.
Salni, M., & Driliarosta, S. (2022). Development Of Integrated Natural Science Module Based On Ethnosains Themes Of Additive And Addictive Class VIII SMP / MTS. Science Education Journal, 03(01).
Saputrayadi, A. (2018). Analisis Kandungan Boraks dan Formalin pada Beberapa Pedagang Bakso di Kota Mataram. 5.
Shofi, M., Putri, M. P., Manggara, A. B., & Wuryandari, M. R. E. (2020). Peningkatan Pengetahuan Bahaya Dan Deteksi Bahan Kimia Berbahaya Pada Bahan Makanan. Journal Of Community Engagement And Employment, 2(2).
Sugiono. (2019). Metode Penelitian Dan Pengembangan. Alfabeta.
Supriyatin, S., Rahayu, S., Suhadi, A. P., & Simarmata, R. N. (2023). Integrasi STEAM-PJBL Pada Pembelajaran IPA di SMP Negeri 3 Karangmojo, Bantul–Yogyakarta: Proyek Mikroskop Sederhana. Jurnal Terapan Abdimas, 8(1), 102. Https://Doi.Org/10.25273/Jta.V8i1.13909
Trisnawati, A., & Setiawan, M. A. (2019). Pelatihan Identifikasi Boraks dan Formalin pada Makanan di Desa Bareng, Babadan, Ponorogo. Jurnal Widya Laksana, 8(1).
Wakidi, R. F., Nurpermatasari, A., Faisal, A. P., & Pasaribu, H. F. (2022). Pemanfaatan Limbah Kulit Buah Naga (Hylocereus Sp.) Dalam Sediaan Spray Sebagai Identifikasi Boraks. 1(1).
Widyasanti, A., Nurlaily, N., & Wulandari, E. (2018). Karakteristik Fisikokimia Antosianin Ekstrak Kulit Buah Naga Merah Menggunakan Metode UAE (Physicochemical Characteristics Of Red Dragon Fruit Skin Anthocyanin Extracts Using Uae Method). Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian Dan Biosistem, 6(1), 27–38. Https://Doi.Org/10.29303/Jrpb.V6i1.63
Wijiastuti, W., Putri, E. S. Y., & Indriyati, L. H. (2020). Identifikasi Boraks dan Formalin Pada Jajanan Sekolah Dengan Menggunakan Metode Sederhana Dan Efeknya Bagi Tubuh. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 11(2), 202–208. Https://Doi.Org/10.26877/E-Dimas.V11i2.3469
Wilujeng, I. (2020). IPA Terintegrasi Dan Pembelajarannya. Uny Press.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.