Isolation and Characterization of Sugarcane Root (Saccharum sp.) Rhizobacteria and Their Influence on the Growth of Lettuce Plants (Lactuca sativa L.)
Abstract
Lettuce (Lactuca sativa L.) is a horticultural commodity with good commercial value. Lettuce production is insufficient for consumer needs because of the excessive use of inorganic fertilizers, which reduce soil fertility. This research aims to decide rhizobacteria in the rhizosphere of sugarcane roots and their influence on increasing the growth of lettuce plants. The methods used are observational methods for taking composite soil samples. Macroscopic observations of bacterial colonies include the shape, elevation, edges, and color of the colonies produced. Through gram staining and physiological tests, including catalase, motility, carbohydrate fermentation, and indole tests, performed microscopic character observations. Field tests as PGPR were carried out on lettuce plants with treatment P0, P1, P2 and P3. The parameters observed were plant height, number of leaves, wet weight, dry weight, and root length. Based on the results of the research, the PGPR of sugarcane roots has rhizobacteria such as Corynebacterium sp, Terrabacter, Saccharococcus, Aeromicrobium, Paracoccus, Ancylobacter, Planococcus, and Azotobacter. PGPR affects the growth of lettuce plants, especially on plant height, number of leaves, and root length. Treatment P3 (PGPR 7.5 ml/L) and treatment P1 (2.5 ml/L) obtained the best concentrations, yielding optimal results on all test parameters. Treatments P0 and P2 did not have a significant effect on the growth of lettuce plants.
References
Cao, J. (2023). Effects of a nanonetwork-structured soil conditioner on microbial community structure. Biology, 12(5).
Chairani, o. K. (2016). Identifikasi bakteri tanah di kebun botani biologi FKIP universitas jambi. Bio sate, 2(1), 1-51.
Fitriansah, T., Roviq, M., & Karyawati, A. S. (2019). Pertumbuhan Tanaman Selada (Lactuca Sativa L) pada Dosis dan Interval Penambahan AB Mix dengan Sistem Hidroponik. Jurnal Produksi Tanaman, 7(3), 1(1).
Irfan, M. (2013). Respon bawang merah(Allium ascalonicum L.) terhadap zat pengatur tumbuh dan unsur hara . Agroteknologi, 35-40.
Iswati, R. (2012). Pengaruh dosis formula pgpr asal perakaran bambu terhadap pertumbuhan tanaman tomat (Solanum Lycopersicum). Jurnal Agroteknotropika, 1.
Khairani., F. A. (2019). Karakterisasi dan identifikasi bakteri rizosfer tanaman sawit jambi. AL-KAUNIYAH: Jurnal Biologi, 12(2).
Kosasi, C. (2019). Isolasi da uji aktivitas antibakteri dari bakteri yang berasosiasi denga Alga Turbinaria ornata (Turner.) J.Argadh serta identifikasi secara biokimia. Pharmacon, 8(2).
Krisnaningsih, S. (2018). Kualitas dan efektivitas POC dari MOL limbah buah-buahan terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman selada. Jurnal prodi biologi, 7(6).
Krisnawati, B. (2019). Aplikasi kapur pertanian untuk peningkatan produksi tanaman padi di tanah sawah aluvial. Berkala ilmiah pertanian, 13-18.
Laily, M. (2015). Inventarisasi dan uji kemampuan pelarutan kaliumoleh mikroba pelarut kalium dari rizosfer tanaman tebu(Saccharum officinarum).
Lindawati, A., & Suardana, W. (2016). Isolasi dan identifikasi spesies bakteri asam laktat penghasil senyawa antimikroba asal kolon sapi bali. jurnal veteriner, 17(4), 576-6581.
Lindung. (2014). Teknologi pembuatan dan aplikasi bakteri pemacu pertumbuhan tanaman PGPR dan zat pengatur tumbuh.
Ling, N. (2022). Rhizosphere bacteriome structure and functions (Vol. 3).
Maulina, I., Khalimi, K., Wirya, N., & Suprapta, N. (2015). Potensi rizobakteri yang diisolasi dari rizosfer tanaman gramineae non-padi untuk memacu pertumbuhan bibit padi. J.Agric.Sci. and Biotechnol, 4(1).
Nasution,A.,Hasbi,M., Eko Purwanto. (2019). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Penghasil Biosurfaktan dari Perairan Desa Mengkapan Kecamatan Sungai Apit Kabupaten Siak Provinsi Riau. Skripsi ,Universitas Riau
Nugroho, F., & Setiawan, A. (2021). Isolasi dan karakterisasi bakteri pada tanah organik dan anorganik di Kec. Kopeng dan Kec.Magelang. Jurnal ilmu pertanian, 8(1), 17-26.
Nuraini, C., Saida, Suryanti, & Nontji, M. (2020). Isolasi dan identifikasi bakteri rhizosfer tanaman jagung pada fase vegetatif dan generatif. Jurnal AgrotekMas, 1(1).
Nurhidayati,S.,Faturrahman.,Mursal Ghazali. (2015).Deteksi bakteri patogen yang berasosiasi dengan Kappaphycus alvarezii (Doty) bergejala penyakit ice-ice. Jurnal Sains Teknologi & Lingkungan 1( 2).
Osman, N., & Yin, S. (2018). Isolation and chatacterization of pea plant (Pisum sativum L.) growth -promoting rhizobacteria. African Journal of Microbiology Research, 12(34), 820-828.
Panjaitan Fany Juliarti., B. T. (2020). Karakterisasi mikroskopis da uji biokimia bakteri pelarut fosfat (BPF) dari rhizosfer tanama jagung fase vegetatif . CIWAL (Jurnal Ilmu Pertanian dan Lingkungan), 1(1).
Panjaitan, F., Bachtiar, T., Arsyad, I., Lele, O., & Indriyani, W. (2020). Karakterisasi mikroskopis dan uji biokimia bakteri pelarut fosfat(BPF) dari rhizosfer tanaman jagung fase vegetatif. Jurnal ilmu pertanian dan lingkungan, 1(1).
Pratiwi, I., Gustomo, D., & Kusuma, Z. (2018). Aplikasi kompos vinasse dan bakteri endofit untuk memperbaiki serapan nitrogen dan pertumbuhan tanaman tebu (Saccharum officinarum L.). Jurnal tanah dan sumberdaya lahan, 5(2), 949-957.
Purwaningsih, A., Agustiyani, D., & Antonius, S. (2020). Diversity,activity and effectiveness of Rhizobium bacteria as plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) isolated from Dieng,central java. Iranial Journal of Microbiology, 13(1), 130-136.
Putri, W. (2019). Efek Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) Dari Akar Bambu,Akar Kacang Hijau, dan Akar Putri Malu terhadap Pertumbuhan Kacang Hijau (Vigna radiata L.) serta Pemanfaatannya sebagai Bahan Ajar. Journal of Biology Science and Education, 7(2), 475-481.
Safitri, U. (2020). Isolasi dan karakterisasi rhizobaktri dari perakaran rumput gajah (Pennisetum purpureum) yang berpotensi sebagai PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria).
Shun Cui, y. i. (2007). Aeromicrobium panaciterrae sp nov,isolated from soil of ginseng field in south korean (Vol. 57).
Suleman, S. (2021). Kekerabatan varietas ubi banggai(Dioscorea sp.) di Sulawesi Tengah berdasarka karakteristik fenotipik. Jurnal Sains dan Teknologi, 10(1).
Tabriji., S. M. (2016). Pengaruh konsentrasi PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobakterium) terhadap pertumbuhan da hasil tanaman selada (Lactuca sativa L.). Jurnal Ilmiah Respati Pertanian, 8(1).
Walida, H. (2019). Isolasi dan identifikasi bakteri penghasil IAA dan pelarut fosfat dari rizosfer tanaman kelapa sawit. Jurnal biologi lingkungan ,industri dan kesehatan, 6, 1-7.
Wibowo, D. (2019). Isolasi dan karakterisasi bakteri endofit asal akar tanaman ciplukan(Physalis angulata L.).
Wulandari, N., Irfan, M., & Robbana, S. (2019). Isolasi dan karakterisasi Plant Growth Promoting Rhizobacteria dari rizosfer kebun karet rakyat. Jurnal Dinamika Pertanian Edisi Khusus, 57-64.
Yuni Sine.,Gergonius Fallo,. (2017) Isolasi Bakteri Asam Laktat Pada Perendaman Biji Gude (Cajanus cajan (L) Millsp.). Bio – Edu : Jurnal Pendidikan Biologi 21( 1):8-10
Zuraidah. , Dessri Wahyuni., Eka Astuty.,(2020). Karakteristik Morfologi dan Uji Aktivitas Bakteri Termofilik dari Kawasan Wisata Ie Seuum (Air Panas). Jurnal Ilmu Alam dan Lingkungan 11 (2), (2020). 40 - 47
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.